Kişiler arası çatışma kaçınılmaz bir yaşam olgusudur ve gerek kurumsal gerekse bireysel ilişkilere kadar hemen hemen her alanda ortaya çıkabilir. Çözümlenmeyen çatışmanın en belirgin sonucu her alanda gerek kişisel gerekse toplu stres seviyesini arttırması, buna karşılık verimliliği ve yaşam kalitesini düşürmesidir. Gerek kurumsal üst-ast ilişkilerinde gerekse sosyal iletişimde çatışma çözümlemeyi öğrenmek, sağlıklı bir sosyal ortamın korunması için de, verimlilik için de büyük öneme sahiptir.
Kişisel ya da ilişkisel çatışmalar genellikle kimlik ya da benlik algısı ya da sadakat, güven ihlali, ihanete uğrama algısı veya saygısızlık gibi kişiler arası ilişkinin bireysel yönleri ile ilgilidir. Kurumsal çatışmalar hedefler, yapılar, prosedürler ve operasyonel araçlar gibi kurumsal örgütlenme ögelerinin birey üzerindeki etkileriyle ortaya çıkarlar. Çıkar çatışmaları ise toplum veya kurum içinde zaman, finans, mekan gibi kaynakların nasıl dağıtıldığına ilişkindir, şiddet ve yoğunlukları göreceli faktörlere bağlıdır.
Çatışma çözmedeki ana zorluk, analiz ve çözümlemenin tarafların sözel iletişimine bağımlı oluşudur. Halbuki insan iletişiminin çok büyük bir bölümü sözsüz iletişimden oluşur ve var olan sözel iletişim ise çoğu zaman ‘açıkça söylenmesi o an için bireye daha uygun gelmeyen’ içerik nedeniyle eksik bilgi sunar.
Bu program birey, mikro topluluk ve makro topluluk ilişkiselliğini çatışma kökeni ve türü bazında analiz edebilme, sözel iletişimdeki alt metinleri okuyabilme, yönetici, çalışan veya sosyal birey katmanlarında analiz ve çözümleme için doğru stratejileri seçme ve uygulama yetilerini kazandırmayı hedefler.